2013

nocknjige2013_plakat_2

Noć knjige

Tijekom travnja u III. gimnaziji Osijek obilježili smo Svjetski dan knjige sudjelujući u manifestaciji Noć knjige koja je održana u cijeloj Hrvatskoj. No, osim na sam dan održavanja spomenute manifestacije, i prethodnih dana  proveden je projekt posvećen knjigama ”Biblija – temelj zapadne kulture”pod vodstvom profesorice knjižničarke  Sanje Galic i mentorstvom profesorice hrvatskog jezika i književnosti Nevenke Kos.

22. travnja, na Dan hrvatske knjige, kada je i tiskana prva hrvatska knjiga autora Marka Marulića ”Judita”,  održala se radionica o čitanju. Učenici naše škole raspravljali su zašto uopće čitati te kako čitati. Voditeljica radionice, učenica Roberta Zorinić, predstavila je svoj rad na temu ”Ideje koje su mi promijenile život dobila sam čitajući”. Ona nam je pokazala kako svijet knjige nije samo mašta već nam pomaže da rješavamo svoje svakodnevne probleme.

Na sam Svjetski dan knjige 23. travnja, rođendan Williama Shakespearea,  održalo se čitanje odabranih djela. Među njima našli su se: ”Dnevnik Adama i Eve” autora Marka Twaina, Gavranova religijska trilogija koja obuhvaća knjige ”Judita”, ”Krstitelj” i ”Poncije Pilat”. Uz ova djela usporedno smo čitali biografije sv. Franje Asiškog i našeg sadašnjeg pape Franje I. Zatim su nam učenici prikazali i usporedili djelo ”Judita” obrađeno na tri različita načina. Prva je bila biblijska ”Judita”, a ostale dvije  pripadaju našim  spisateljima, Marku Maruliću i Miri Gavranu. Projekt se nastavio čitanjem drugog i trećeg dijela Gavranove trilogije. Noć knjige je završena čitanjem književnih djela o Mojsiju.

No, projektu tu nije kraj. Postavljene su izložbe ”Biblija u umjetnosti” i ”Mojsije: od djeteta do izbavitelja naroda”, a slijedi i debata s temom ”Biblija je temelj zapadne kulture”.

Na naše iznenađenje ovaj projekt privukao je velik broj mladih još uvijek zainteresiranih za pisanu riječ. Bez obzira na nagli napredak tehnologije knjiga uspijeva zadržati svoju vrijednost. Nadamo se da će tehnološki razvoj zadržati svoj kontinuitet, ali uz stalnu prisutnost književnosti kao takve. Za kraj želimo poručiti mladima da dopuste knjizi neka uđe u njihov svijet i učini ga zanimljivijim te ih odvoji od ove monotone svakodnevice.

Mihaela Vranješ, 2.b

Nina Zubac, 2.a

DSC06591 DSC06562 DSC06563 DSC06569 DSC06573 DSC06589