2015

plakat_matineja_m

Knjiga i film

I ove smo se godine uključili u obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. travnja 2015. godine kroz manifestaciju Noć knjige.

Nekoliko tjedana prije same manifestacije osmislili smo temu mogućeg projekta koji smo, u dogovoru s učenicima i uz njihovu veliku pomoć, i ostvarili. Željeli smo usporediti knjige s filmovima nastalim po književnom predlošku. Tema je vrlo bliska i zanimljiva našim učenicima zbog činjenice da je u zadnje vrijeme snimljeno nekoliko filmova po predlošcima najčitanijih knjiga svijeta. Nakon kratkih dogovora, odlučili smo da ćemo najlakše prikazati razlike između knjige i filma snimljenog prema njoj, izradom plakata kojima ćemo prikazati njihovu usporedbu. Dogovoren je i posjet kinu te gledanje filma Kradljivica knjiga, nastalog po istoimenoj knjizi. Nakon kina, učenici su se vratili u školsku knjižnicu gdje smo razgovarali o razlikama i sličnostima knjige i filma.

Učenici koji su sudjelovali u projektu su Lea Bašnec i Teodora Šimić iz 2.D razreda, Tea Jažić i Tea Krčmar iz 2.C razreda te Dora Čeč i Marija Ćosić iz 2.B razreda. Učitelji i mentori ovog projekta su knjižničarka Sanja Galic i pripravnici: Ana Hefer, knjižničarka, Ivana Salaj, profesorica hrvatskog jezika, Una Šijan, profesorica engleskog jezika te Nikica Torbica, profesor povijesti i hrvatskog jezika.

Svaki je učenik izradio dva plakata, a plakate su izrađivali i pripravnici. Jedan je plakat bio rezerviran samo za knjigu, a jedan samo za film. Na njima su učenici istakli samo ono najvažnije vezano uz temu, režiju, pisca ili pak poneki poseban citat.

Izložbu plakata na zidovima hodnika III. gimnazije smo službeno otvorili 23. travnja u 17:30 sati. Na otvorenju smo ukratko upoznali ostale profesore i učenike s našim namjerama te razlozima nastanka izložbe. Nakon otvorenja izložbe uslijedio je odlazak u kino gdje je 35 učenika gledalo film Kradljivica knjiga koji je također bio tema dvaju plakata. Učenici su bili oduševljeni filmom te su sve njihove kritike bile izuzetno pozitivne. Vrativši se u školsku knjižnicu podsjetili smo se samog filma ponovnim gledanjem  najvažnijih i učenicima najzanimljivijih kadrova. Učenici su izlagali svoja razmišljanja o filmu te ga usporedili s istoimenom knjigom koju je većina pročitala prije gledanja filma. Povela se i debata o tome je li knjiga bolja od filma i hoće li prije pročitati knjigu ili pogledati film. Zaključak je bio jednoglasan:

Knjiga je uvijek bolja od filma, kažu učenici III. gimanzije Osijek, jer se u njoj kriju oni dodatni začini koji je čine zaista posebnom.

Ivana Salaj, prof. hrvatskog jezika